Alppiruusut ja atsaleat

Alkukesällä alppiruusujen loistelias kukinta salpaa hengityksen. Atsalean kukkien tuoksu ja värien yltäkylläisyys viettelevät kokeneenkin puutarhurin.

Rhododendronit eli alppiruusut ovat maapallomme hienoimpia ja vanhimpia kasveja. Niitä löytyy monenkokoisina ja värisinä. Suurikukkaiset alppiruusut ovat hyviä värin tuojia varjoisampaankin pihaan. Atsaleat taas yllättävät helppohoitoisuudellaan, ne eivät tarvitse leikkausta, eikä kevätvarjostusta. Atsaleat saavat myös loistavan syysvärin.

Tule tutustumaan alppiruusu- ja atsaleavalikoimaamme!

Alppiruusut

Rhododendron/ Alppiruusu on ainavihanta, komeasti kukkiva pensas. Kasvupaikaksi soveltuu parhaiten puolivarjoisa tai varjoisa paikka, johon kevätaurinko ei pääse porottamaan. Alppiruusut menestyvät happamassa kasvualustassa ja hennon juuriston vuoksi ne tulee istuttaa kuohkeaan, hyvin vettä läpäisevään multa- tai turvemaahan.  Alppiruusut hyötyvät juuristoalueen kattamisesta esimerkiksi peittoperennoilla. Alppiruusuja löytyy monen korkuisia, 30cm alkaen jopa kolme metrisiin pensaisiin. Kukinta-ajat vaihtelevat lajikkeesta riippuen toukokuun lopulta kesäkuun loppuun.


Royal-alppiruusut

Royal Butterfly

Rhododendron Royal/ Royal-alppiruusujen jalostustyössä on onnistuneesti yhdistelty erinomainen talvenkestävyys, näyttävä kukinta ja kaunis kasvutapa. Talvenkestävyytensä ne ovat perineet sitkeiltä suomalaisilta lajikkeilta ja näyttävyytensä upeilta keski-eurooppalaisilta serkuiltaan. Suositellaan vyöhykkeille I-III(IV). Istuta alppiruusu puolivarjoon, kuohkeaan, happamaan (pH 4,5-5,5) kasvualustaan ja mieluiten ryhmiin. Kukinta alkukesällä. Meillä myynnissä seuraavat lajikkeet:

 • Royal Lilac, 1,5-2m, violetti
 • Royal Violet, 1,5-2m, vaal.liila
 • Royal Scarlet, 1,5-2m, punainen
 • Royal Butterfly 1,5-2m, vaal.punainen
 • Royal Rosy 1m, vaal.punainen
 • Royal Amaranth 1m, punainen

 Nukka-alppiruusut

'Pohjolan Tytär'

Rhododendron Smirnowii-ryhmä/ Nukka-alppiruusut saattavat kasvaa yli neljä metrisiksi pensaiksi. Ryhmän nimi tulee siitä, että niiden lehdistö on alapuolelta kauniin nukkainen. Meillä myytävä ’Pohjolan Tytär’ on risteymä nukka-alppiruususta ja valkoalppiruususta. Se jää pieneksi pensaaksi, mikä kukkii jo toukokuun lopulla.

 • 'Pohjolan Tytär'  0,8-1m, valkoinen

Marjatanalppiruusut

'Haaga'

Rhododendron Tigerstedtii-ryhmä/ Nämä alppiruusut kestävät jopa -44 °C pakkasta. Ne on kehitetty Suomessa lähinnä mustilanalppiruususta, eli ne sopivat erinomaisesti Suomen ilmastoon. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraavat lajikkeet:

 • ’Haaga’  1,5m, tummaroosa
 • ’Helsinki University’ 2m, roosa

Puistoalppiruusut

'Catawbiense Grandiflorum'

Rhododendron Catawbiense-ryhmä/ Puistoalppiruusut ovat maailman yleisimpiä alppiruusuja. Ne kukkivat myöhään kesäkuussa ja kukat ovat isot, violetit, punaiset tai valkoiset. Lehdet ovat suuria ja nukattomia. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraavat lajikkeet:

 • ’Catawbiense Grandiflorum’ 1,5-3m, violetti

Kaukasianalppiruusut

'Cunningham's White'

Rhododendron Caucasium-ryhmä/ Kaukasianalpiruusut ovat valkokukkaisia ja ne kasvavat korkeuttaan paljon leveämmäksi. Nämä alppiruusut kukkivat aikaisin, jo toukokuun puolella.  ’Cunningham’s White’-lajiketta kutsutaan myös valkoalppiruusuksi. Nukka-alppiruusu ’Pohjolan Tytär’ on risteytetty edellä mainitusta valkoalppiruususta.

 • ’Cunningham's White’ 1m, valkoinen

Atsaleat

Revontuliatsalea 'Rosy Lights'

Rhododendron/ Atsaleat viihtyvät auringossa tai kevyessä varjossa. Ne eivät ole ainavihantia. Atsaleat viihtyvät happamassa kasvualustassa, joka on kevyttä ja vettä läpäisevää. Atsaleat ovat hidaskasvuisia ja hyötyvät maanpeiteperennoista tyvellään. Atsaleat kukkivat touko-kesäkuun vaihteessa lehtien puhkeamisen aikaan. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraavat lajikkeet:

 • Atsalea - Rhododendron x Rustica Mixture ’Ruususen Uni’ 1m, vaal.pun.
 • Kanadanatsalea Rhododendron canadense ’Violetta’ 0,5-1m, violetti
 • Kevätatsalea Rhododendron x fraserii 1-1,3m, punavioletti
 • Revontuliatsalea Rhododendron x ’Rosy Lights’ 1-1,5m, roosa
 • Revontuliatsalea - Rhododendron x ’Lemon Lights’ 1-1,5m, keltainen