Havukasvit

Puutarhan ikivihreät tukipilarit!

Havukasveilla saat pihaasi värikkyyttä ja näkösuojaa talvellakin. Ne antavat väriä talven valkoiseen maailmaan ja luovat rauhoittavia kohtia kesän kirjavuuteen. Monimuotoisuutensa vuoksi katajat, kuuset, männyt, pihdat, marjakuuset, lehtikuuset sekä tuijat antavat monia käyttömahdollisuuksia.

Meillä Vihertalo Varpulassa on suuri määrä erilaisia havukasveja. Valikoimastamme löytyy niin varjoon kuin aurinkoon, niin pikkupihaan kuin suureenkin pihaan sopivia havuja. Jokaiselle jotakin!

Valikoimamme vaihtelee kauden aikana. Tervetuloa katselemaan ja tutustumaan!


Pihdat

Koreanpihta

Abies/ Pihdat ovat kestäviä, hidaskasvuisia, pehmeäneulaisia jalokuusia. Ne viihtyvät avarillakin paikoilla ja sietävät juurruttuaan aurinkoa, mutta kaipaavat mielellään tuulensuojaisan kasvupaikan. Pihdat pitävät runsasmultaisesta, ravinteikkaasta, lievästi happamasta kasvupaikasta. Värimaailmasta löytyy hopeanharmaata, kirkkaanvihreää sekä oikein syvän tummanvihreää.  Pihdoilla on koristeelliset pystyt kävyt. Tässä muutama esimerkki:

 • Koreanpihta - Abies koreana 8m, tiivis, violetit kävyt, I-III
 • Siperianpihta Abies sibirica 15-20m korkea, 4-5m 

Kääpiöpihdat

Kääpiöpalsamipihta 'Nana'

Abies/ Kääpiöpihdat ovat pihtojen pienempikasvuisia muotoja. Niistä löytyy paljon eri variaatioita, on pieniä pallonmuotoisia, kartionmuotoisia sekä pilareita.  Värimaailmasta löytyy hopeanharmaata, kirkkaanvihreää sekä oikein syvän tummanvihreää. Kääpiöpihdat ovat sopivia kaikenkokoisiin pihoihin, jopa niihin ihan pienimpiinkin. Tässä muutama esimerkki (korkeus x leveys):

 • Kääpiöpalsamipihta - Abies balsamea 'Nana' 0,5m x 1m, syvän tummanvihreä, pyöreä, I-VI
 • Kääpiölännenpihta - Abies lasiocarpa 'Compacta' 2-3m x 2m, hopeanharmaa, I-III

Kääpiökuuset

Pesäkuusi 'Nidiformis'

Picea/ Nämä pensasmaiset kuuset kasvavat hitaasti. Neulaset ovat pistäviä ja lyhyitä. Kääpiökuuset ovat pitkä-ikäisiä ja sopivat kauniisti myös pieneen pihaan. Kuuset sietävät erinomaisesti varjoa ja ne viihtyvät tuoreessa tai kosteahkossa ja happamassa maassa. Kääpiökuusia on paljon erilaisia, seuraavassa muutamia, joita löytyy myös Vihertalo Varpulasta (korkeus x leveys):

 • Pesäkuusi - Picea abies 'Nidiformis' 60cm, pyöreää pesää muistuttava, ei siedä pitkäaikaista kuivuutta, I-IV
 • Kääpiökuusi - Picea abies 'Tompa' 1m, pyöreähkö kartiomuoto, I-III

Hopea- ja sinikuuset

Hopeakuusi 'Hoopsii'

Picea pungens/ Hopea- ja sinikuuset tarvitsevat paljon valoa, ne kannattaakin istuttaa aurinkoiseen tai puolivarjoiseen kasvupaikkaan. Niillä on kaunis sinertävä väri ja kaunis oksarakenne.

 • Hopeakuusi - Picea pungens 'Hoopsii' 10m, I-VI

Marjakuuset

Taxus/ Marjakuuset ovat monirunkoisia pensaita, jotka sopivat vaikkapa aitakasveiksi. Ne sietävät hyvin leikkausta. Marjakuuset suosivat varjoisaa kasvupaikkaa. Kasvualustan tulee olla syvämultainen, ravinteikas, hikevä ja mieluiten kalkittu. Marjakuusia on hyvin erimallisia ja erikorkuisia. Kartiomalliset kartiomarjakuuset ja japaninmarjakuusi lajikkeineen ovat kestävimpiä Suomen olosuhteisiin. Meiltä löytyy myös seuraavat euroopanmarjakuusi-lajikkeet:

 • Pylväsmarjakuusi - Taxus baccata 'Fastigiata Robusta' 3m, tummanvihreä, kapea pilarimainen kasvutapa. Erikoisuus!

Lehtikuuset

Riippajapaninlehtikuusi 'Stiff Weeper'

Larix/ Pehmeäneulainen havu, mikä tiputtaa kaikki neulaset talveksi. Lehtikuuset viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla, tuoreessa ja keskiravinteisessa kasvualustassa. Lehtikuusen kääpiömuotoja kasvatetaan usein vartettuna perusrunkoon. Suosittuja ovat erityisesti riippaoksaiset tai pyöreälatvaiset pikkupuut. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraavat japaninlehtikuusilajikkeet:

 • Riippajapaninlehtikuusi - Larix kaempferi 'Stiff Weeper' riippuvaoksainen pikkupuu, joka pysyy vanhanakin kapeana, I-III
 • Pilarijapaninlehtikuusi - Larix kaempferi 'Jakobsen's Pyramid' 4m korkea ja 1,5m leveä

Vuorimännyt

Vuorimänty 'Mughus'

Pinus mugo/ Yleinen koriste- ja suojapensas. Lyhennetään puuttomia vuosikasvaimia juhannuksen tienoilla ja sillä saadaan vuorimänty pysymään tuuheana ja tiiviinä. Vuorimännyt viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla ja ne sietävät hyvin päivänpaistetta ja kuivuutta. Vuorimännyt kasvavat sekä happamassa että kalkitussa maassa ja ovat kasvualustan suhteen vaatimattomia. Kestäviä ja helppohoitoisia kasveja.

 • Kääpiövuorimänty - Pinus mugo 'Gnom' 0,5-1m, tummanvihreä, tiiviskasvuinen, yhtä leveä kuin korkeakin, I-III
 • Kääpiövuorimänty - Pinus mugo 'Pumilio' 0,5-1m, kasvaa korkeuttaan leveämmäksi, I-VII
 • Kääpiövuorimänty - Pinus mugo 'Varella' 0,8m korkea ja 0,8m leveä, ei tarvitse leikata, I-III
 • Vuorimänty - Pinus mugo subs. mugo 'Mughus' 2-3m korkea, 2-4m leveä, isoon pihaan, I-VIII

Männyt

Sembramänty

Pinus/ Männyt ovat yleensä keskikokoisia tai suuria puita. Ne kasvavat nuorena nopeasti ja sietävät auringonpaistetta ja kuivuutta. Männyt viihtyvät karussa hiekassa ja moreenissa. Sekä hapan että kalkittu maa sopii niille kasvualustaksi. Seuraavassa muutama esimerkki:

 • Sembramänty Pinus cembra 10-18m, suuri puu, tuore ja multava kasvualusta I-VII
 • Makedonianmänty- Pinus peuce 10-18m, sinertävät neulaset, kartionmallinen latvus, pitkulainen käpy, I-V

Hemlokki

Tsuga/ Hemlokit ovat vaateliaita kasvupaikan suhteen. Ne viihtyvät varjoisalla kasvupaikalla, tuoreessa tai kosteassa kasvualustassa, mikä on runsasravinteinen. Kasvualustan tulee olla happaman ja neutraalin välillä. Kasvupaikan on hyvä olla tuulilta suojattu. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraava kanadanhemlokkilajike:

 • Riippakanadanhemlokki - Tsuga canadensis 'Pendula' 2-5m, riippuvaoksainen, erittäin kaunis, kevytrakenteinen pikkupuu. Erikoisuus! I-II

Tuivio

Microbiota decussata/ Katajaa ja tuijaa muistuttava maanmyötäisesti kasvava havu. Täyttää nopeasti yhden neliön alan. Kestää hyvin lumenpainoa. Erinomainen maanpeittokasvi. Kasvaa 20-40cm korkeaksi. Kasvusto ruskettuu talven aikana, mutta vihertyy nopeasti keväällä. Helppohoitoinen. Viihtyy sekä tuoreessa että kuivassa kasvualustassa ja on ravinnepitoisuuksien suhteen vaatimaton. Ei tarvitse leikata, eikä kasvintuhoajia esiinny.


Katajat

Kääpiökataja 'Repanda'

Juniperus/ Katajia on useita erimallisia lajikkeita, mattomaisesta pilarimaiseen. Katajat viihtyvät paahteisilla kasvupaikoilla, niukkaravinteisessa, kuivassa ja läpäisevässä hiekkamaassa. Maa saa olla hapanta tai kalkittua. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraavat lajikkeet (korkeus x leveys):

 • Kääpiökataja - Juniperus communis 'Repanda' 25cm x 1,5m, I-V
 • Pilarikataja Juniperus communis 'Suecica' 3-7m x 1-3m, I-V(VI)
 • Laakakataja - Juniperus horizontalis  'Lime Glow' 60cm x 1,2m, maljamainen kasvusto, hehkuva keltavihreä väri, I-III
 • Sinilaakakataja - Juniperus horizontalis 'Prince of Wales' 20cm x 2m, I-III(IV)

Tuijat

Pallotuija 'Little Giant'

Thuja/ Tuijat ovat pitkäikäisiä havuja. Paras paikka tuijalle on puolivarjoinen. Auringossakin tuijat viihtyvät, mutta silloin kasvualustan täytyy pysyä kosteahkona. Tuijat suosivat kalkittua maata. Tuijia voi käyttää myös aitakasvina, sillä ne sietävät hyvin leikkausta. Nuoret tuijat tulee suojata kevätauringolta. Erityisesti kanadantuijan monimuotoiset lajikkeet ovat suosittuja suomalaisten pihoilla. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraavat lajikkeet (korkeus x leveys):

 • Pallotuija Thuja occidentalis ’Danica’ 50cm x 1m, kirkkaanvihreä, I-IV
 • Pallotuija - Thuja occidentalis ’Globosa' 80-120cm, tuuhea ja hidaskasvuinen, I-IV
 • Timanttituija Thuja occidentalis ’Smaragd’ 5m x 1,2m, tiheä, kirk.vihreä, I-III
 • Kultatuija Thuja occidentalis ’Yellow Ribbon’ 2- 4m, kaunis keltainen sävy