Lehtipuut

Luo lehtipuulla arvokkuutta ja suloisuutta pihaan!

Lehtipuista meiltä löytyy laaja valikoima pienistä kukkivista puista suuriin katu- ja puistopuihin. Lehtipuille on paljon erilaisia käyttökohteita, niinpä jokaiseen tarpeeseen löytyy varmasti hyvä vaihtoehto. Toivotpa pihaasi perinteistä arvokkuutta uhkuvaa koivua tai vaahteraa tai kauniisti kukkivaa  suloista koristekirsikkaa tai –omenaa, löydämme varmasti sinulle sellaisen.

Tervetuloa myymäläämme tutustumaan tarkemmin!


Vaahterat

Hurmevaahtera 'Faassen's Black'

Acer/ Vaahteroita on sekä suuria puita että monihaaraisia pensaita. Huomiota herättävää vaahteroissa on niiden upea syysväri! Lehdet ovat suuria ja kauniita. Vaahterat ovat hyviä tuulensuojapuita ja ne estävät tehokkaasti myös melua. Vaahteroille sopivin kasvupaikka on aurinkoinen ja kasvualustaltaan tuore ja runsasravinteinen. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraava lajike:

 • Hurmevaahtera Acer platanoides ’Faassen’s Black’ 12m, maksanpunainen, I-III

Pihlajat

Tuurenpihlaja

Sorbus/ Kesäkuussa kauniisti valkoisin kukin kukkiva puu täyttyy kauniilla, punaisilla, valkoisilla tai keltaisilla marjoilla syksyisin. Pihlajissa on suuria puita ja pieniin pihoihin sopivia kapeita ja matalia lajeja. Pihlajat ovat nopeakasvuisia. Pihlajat ovat vaatimattomia kasvualustan suhteen ja ne sietävät varjoa ja kuivuuttakin. Vihertalo Varpulasta löydät mm. seuraavia lajikkeita (korkeus x leveys):

 • Saksanpihlaja Sorbus aria 4-8m, lehtien alapinnat hopeanharmaakarvaiset, I-II(III)
 • Ruotsinpihlaja Sorbus intermedia 4-10m x 2-4m, kiiltävät parihalkoiset lehdet, I-IV
 • Tuurenpihlaja Sorbus ’Dodong’ 5-10m x 4-5m, sirot lehdet, pun.syysväri, I-IV
 • Kartiotaatanpihlaja - Sorbus x thuringiaca ’Fastigiata’ 5-10m x 3-4m leveä, kapealehtinen, I-V
 • Riippapihlaja Sorbus aucuparia ’Pendula’  2-3m, I-V
 • Pylväspihlaja  - Sorbus aucuparia ’Fastigiata’ 4-12m x 2m, sopii pieneen pihaan, I-V
 • Helmipihlaja Sorbus ’Koehneana’  2-3m, pensasmainen, valkoiset marjat, I-V

 Tammet

Metsätammi

Quercus robur/ Tammi on pitkäikäinen ja suurikokoinen puu. Tammi kannattaa istuttaa syvämultaiseen maahan. Kasvupaikan suhteen tammi on vaatimaton, sillä sen juuret ovat niin syvällä pohjavedessä, että ajoittainen kuivuus ei sitä haittaa. Tammi on hyvä tuulensuojapuu. Sillä on kaunis ruskeankeltainen ruska. Hidaskasvuinen. Puusta tulee paksurunkoinen ja leveä, jonka oksat vaakasuorassa. Arvokkaannäköinen puu!


Koristeomenapuut

Purppuraomenapuu 'Makamik'

Malus/ Kauniiden kukkien takia kasvatettavat sirot puutarhan kaunistajat. Valkoiset tai roosat kukat kukkivat touko-kesäkuussa. Myös puiden lehdet ovat joillakin lajikkeilla kauniin tummanpunaiset. Koristeomenapuut ovat keskimäärin 4-6m korkeita ja pyöreälatvaisia. Koristeomenapuut vaativat kasvupaikalta samaa kuin omenapuut yleensä, eli aurinkoinen paikka ja syvämultainen, runsasravinteinen ja hikevä kasvualusta. Puut suojataan verkoilla ja rungonsuojilla jäniksiltä ja myyriltä talveksi. Istutetaan 4-5m välein. Vihertalo Varpulasta löytyy mm. seuraavat lajikkeet:

 • Rautatieomenapuu Malus ’Hyvingiensis’ 2-4m korkea, latvus jopa 10m leveä, I-V
 • Koristeomenapuu  - Malus ’Musta Rudolf’ 3-6m, punaiset kukat, I-V(VI)
 • Purppuraomenapuu  - Malus ’Hopa’ 4-6m, lilanpun.kukat, I-V
 • Riippakoristeomenapuu  - Malus ’Royal Beauty’ 2m, purppuranpunaiset kukat, tumman punertava värinen lehdistö, I-II
 • Purppuraomenapuu  - Malus ’Royalty’ 3-4m, tum.pun.kukat ja lehdet, I-III(IV)

Koristekirsikat

Kevätsuudelma

Prunus/ Koristekirsikat tulee istuttaa aurinkoiselle paikalle kohopenkkiin. Nämä puut ovat siro-oksaisia ja kukkivat keväällä valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin upeasti. Vihertalo Varpulasta löydät mm. nämä lajikkeet:

 • Rusokirsikka Prunus sargentii 5m, leveä latvus, vaal.pun. kukat, I-II(III)
 • Kevätsuudelma Prunus ’Accolade’ 3-5m, vaal.pun.puolikerrotut kukat, I-II
 • Pilvikirsikka Prunus pensylvanica 5-10m, valk.kukat, I-VI

Jalavat

Riippajalava

Ulmus/ Jalavat ovat hyviä tuulensuojapuita. Ne ovat sitkeitä ja pitkäikäisiä. Jalavat viihtyvät aurinkoisella tai puolivarjoisalla, runsasravinteisella kasvupaikalla, ne sietävät jopa savistakin maata.

 • Sateenvarjojalava Ulmus glabra ’Camperdownii’ 140-160cm runko, 4-6m leveä latvus, I-II
 • Riippajalava Ulmus glabra ’Pendula’


Orapihlajat

Ruusuorapihlaja 'Paul's Scarlet'

Crataegus/ Orapihlajat ovat terveitä ja vaatimattomia kasvualustan suhteen. Ne sietävät kuivuutta ja paahdetta, mutta pärjäävät hyvin myös tuoreessa kasvualustassa.

 • Ruusuorapihlaja Crataegus ’Paul’s Scarlet’ 3-4m, purp.pun.kerrotut kukat, I-II

Haavat

Pylväshaapa

Populus tremula/ Nopeakasvuisia puita. Vaatimattomia kasvualustan suhteen ja sietävät jopa ajoittaista seisovaa vettä. Viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla.

 • Pylväshaapa Populus tremula 'Erecta' 8-17m, I-VI

Balkaninhevoskastanja

Aesculus hippocastanum/ Hevoskastanja on suuri puu, noin 15m korkea ja 10m leveä. Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen, tuulilta suojattu, syvämultainen, runsasravinteinen, hikevä ja kalkittu. Kauniit pystyt terttukukinnot kesäkuun alussa. Sopii vyöhykkeille I-II(III).


Jalopähkinät

Mantšurianjalopähkinä

Jugalans/ Jalopähkinöiden lehdet puhkeavat myöhään ja ne ovat valtavan kokoiset, jopa puoli metriä pitkät. Ne vaativat aurinkoisen ja suojaisan, runsasravinteisen, kasvupaikan. Latvuksesta tulee erittäin leveä ja lajikkeesta riippuen puu kasvaa 6-10m korkeaksi. Vuotavat keväisin runsaasti mahlaa.

 • Mantšurianjalopähkinä Juglans mandshurica 5-7m, I-