Perennat
Vihertalo Varpula | Lahti
Haluatko puutarhaasi viileitä värejä vai lämpimien värien yhdistelmiä? Näillä monivuotisilla, ruohovartisilla, kasveilla loihdit pihaasi näyttäviä istutusalueita tai teet kauniita yhdistelmiä muiden pihan kasvien kanssa ja nautit kukinnasta myöhäiseen syksyyn saakka.
Myymälästämme löytyy satojen perennojen värikäs valikoima, tervetuloa katsomaan paikan päälle!
Perennoilla väriä pihaan!
Pionit
Paeonia/ Pionit ovat kauneimpia perennojamme suurine kukkineen ja koristeellisine lehtineen. Pionit ovat helppohoitoisia ja pitkäikäisiä, kun niille antaa kasvurauhan. Pionilajikkeita on valtavasti. Yleisimpiä pioneja ovat kuolanpioni, jalopionit eli kiinanpionit, tarhapionit ja tillipioni. Kukat vaihtelevat yksinkertaisista voimakkaasti kerrottuihin ja värejä löytyy valkoisesta, keltaisesta ja punaisen melkein kaikista sävyistä. Pionit viihtyvät hyvin kalkitussa, ravinteikkaassa hiekkamullassa aurinkoisella paikalla, tuulilta suojattuna. Jalopionit kukkivat kesä-heinäkuussa, tarhapionit kesäkuussa, tillipioni touko-kesäkuussa ja kuolanpioni touko-kesäkuussa.
Kiinanpioni 'Sarah Bernhard'
Maksaruohot
Sedum/ Maksaruohot ovat mehikasveja, jotka varastoivat vettä ja ne pystyvät kasvamaan hyvin kuivillakin paikoilla. Maksaruohot tulee istuttaa aurinkoiselle paikalle, lämpimään, jopa paahteeseen. Maaperän tulee olla kuivaa tai tuoretta, mutta vettä hyvin läpäisevää. Maksaruohot suosivat hiekkaista tai soraista maata. Isokasvuisilla maksaruohoilla maaperä voi olla ravinteikkaampi. Maksaruohot eivät juuri hoitoa kaipaa. Maksaruohoja käytetään paljon mm. kivikoissa, muurinraoissa ja kattopuutarhoissa. Maksaruohoja löytyy maanmyötäisen matalista aina 50cm korkeisiin lajikkeisiin.
Komeamaksaruoho 'Herbstfreunde'
Kurjenpolvet
Geranium/ Kurjenpolvi on erittäin monikäyttöinen perenna. Sen lajikkeita voi käyttää puiden ja pensaiden aluskasvillisuutena, maanpeittokasvina, kukkaniityllä, kivikkotarhassa, kukkalaatikoissa ja perennaryhmissä. Kurjenpolvien kukat ovat maljamaisia ja suurina ryhminä lehtihangoissa. Värisävyjä löytyy lukuisia, mutta kaikki ovat kylmiä sinisen, liilan, violetin, ruusunpunaisen tai purppuranpunaisen sävyjä. Kurjenpolvet kukkivat pitkään kesäkuusta alkaen. Lajikkeita löytyy matalista 10cm korkeista aina metrin korkuisiin. Kurjenpolvet viihtyvät pääsääntöisesti aurinkoisella tai puolivarjoisalla kasvupaikalla ja lajikkeesta riippuen erilaisilla kasvualustoilla. Istutusväli n. 30cm.
Kivikkokurjenpolvi 'Ballerina'
Päivänliljat
Hemerocallis/ Yleisimpiä päivänliljoja ovat rusopäivänliljat, keltapäivänlilja, syyspäivänlilja sekä tarhapäivänliljat. Tarhapäivänliljoja on tuhansia lajikkeita. Päivänliljat viihtyvät puolivarjoisalla tai aurinkoisella kasvupaikalla, kalkitussa, ravinteikkaassa puutarhamullassa. Päivänliljojen kukat ovat suppilomaisia, maljamaisia, kellomaisia tai avoimen tähtimäisiä, sileä- tai poimureunaisia riippuen lajikkeesta. Eri värejä löytyy joka makuun, on keltaisen eri sävyjä, oranssin eri sävyjä, purppuran eri sävyjä, punaisen eri sävyjä, on laventelin sinisiä, kaksivärisiä ja juovikkaitakin löytyy. Päivänliljat ovat helppohoitoisia. Istutusväli n. 60cm.
'Frans Hals'
Kurjenmiekat
Iris/ Iris suvussa on yli 300 lajia ja valtava määrä lajikkeita, meillä yleisimpiä ovat saksankurjenmiekka, siperiankurjenmiekka ja keltakurjenmiekka sekä kääpiökurjenmiekka. Kurjenmiekkojen korkeudet vaihtelevat 15cm ja 120cm välillä lajikkeesta riippuen. Kurjenmiekkojen kukat ovat usein kaksivärisiä ja niitä löytyy kaikissa värisävyissä lukuun ottamatta puhdasta punaista. Lehdet ovat pystyt ja miekkamaiset. Kurjenmiekat viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella, lämpimällä, kasvupaikalla. Saksankurjenmiekat kasvavat kalkkipitoisessa, ravinteikkaassa, hiekkamullassa ja siperiankurjenmiekka kasvaa hieman happamammassa kosteapohjaisessa puutarhamullassa. Keltakurjenmiekat kasvavat märässä, jopa vedessä, runsasravinteisessa savimaassa. Istutusväli n. 25cm.
Keltakurjenmiekka
Syysleimut
Phlox paniculata/ Syysleimut kasvavat 50-150cm korkeiksi ja kukkivat heinä-syyskuussa lajikkeen mukaan. Kukkien värit vaihtelevat sinivioletista valkoiseen sekä punaisen ja violetin eri sävyihin. Syysleimut viihtyvät ravinteikkaassa, runsasmultaisessa maassa, aurinkoisella ja väljällä kasvupaikalla. Syysleimuja jaetaan muutaman vuoden välein. Istutusväli n. 40cm.
'Tenor'
Kuunliljat
Hosta/ Kuunliljoja kasvatetaan usein niiden koristeellisen lehdistön vuoksi. Kuunliljat voidaan jakaa vihreälehtisiin, valkokirjavalehtisiin, keltalehtisiin ja sinilehtisiin. Kukinta on myös näyttävä, violetin eri sävyissä riippuen lajikkeesta. Kuunliljat ovat helppohoitoisia. Ne viihtyvät varjoisilla kasvupaikoilla, tuoreessa multamaassa. Vaaleammat, kirjavalehtiset lajikkeet sietävät paremmin myös valoisampia kasvupaikkoja. Matalilla lajikkeilla istutusväli 40cm ja isoilla lajikkeilla 60cm.
Komeasinikuunlilja 'Frances Williams'
Jaloangervot
Astilbe/ Jaloangervot kasvavat 20-120cm korkeiksi lajikkeesta riippuen. Ne kukkivat heinä-elokuussa. Jaloangervot suosivat puolivarjoisaa kasvupaikkaa ja kasvualustaksi kosteutta pidättävää, hieman hapahkoa savensekaista hiekkamultaa. Värivalikoima on runsas. Istutusväli n. 30cm.
'Fanal'
Heinät
Koristeheinät tuovat puutarhaan uutta, erilaista ilmettä. Ne sopivat sekä yksittäiskasveiksi että osaksi istutusryhmää ja viihtyvät myös ruukuissa. Koristeheinissä on monia kaunislehtisiä ja mätästäviä lajeja, jotka ovat varsin koristeellisia ja erinomaisen käyttökelpoisia puutarhassa. Lisäksi ne ovat helppohoitoisia ja vähään tyytyviä. Heinien annetaan kasvaa täyteen komeuteensa, ja niiden kuihtuneet lehdet leikataan vasta keväällä, sillä monet lajit ovat näyttäviä myös syksyllä syysvärissään ja talvella kuuran tai lumen koristaessa niitä. Koristeheinissä on lajeja monenlaisiin istutuspaikkoihin. Niitä voi istuttaa veden äärelle, kivikkotarhaan tai perennojen seuraksi. Mutta eri lajeista voi sommitella myös oman heinäpuutarhan tai ruukkutarhan. Korkeat yksittäisheinät ovat näyttäviä esimerkiksi maanpeitekasvien muodostamassa matossa. Kukkivat ja kirjavalehtiset lajit pääsevät puolestaan oikeuksiinsa tummaa taustaa vasten esimerkiksi havukasveihin yhdistellen. Japanilaisessa puutarhassa koristeheinät ovat välttämättömiä kivien, soran ja veden lisäksi.
Kirjosiniheinä 'Variegata'
Maanpeiteperennat
Maanpeitekasveina käytetään etupäässä matalia perennoja. Hyvät ja tuuheat maanpeiteperennat estävät eroosioita rinteissä, torjuvat rikkakasveja ja kaunistavat puutarhaa. On tärkeää istuttaa perennat riittävän tiheään. Hyviä maanpeiteperennoja ovat mm seuraavat (kukintakk):
- Ajuruohot – Thymus 5-10cm
- Ketoneilikka- Dianthus deltoides 15-20cm, pun. ja valk. (6-7)
- Sammalleimu – Phlox subulata 5-15cm, valk. ja punaisen sävyt (5-6)
- Hopeahärkki – Cerastium tomentosum 10-15cm (6)
- Jättipoimulehti – Alchemilla mollis 30-50cm, vihr.kelt. (7-8)
- Kaukasianpitkäpalko – Arabis caucasica 10-20cm, valk. (5-6)
- Taponlehti – Asarum europaeum 10-15cm
- Vuorenkilvet – Bergenia 30-40cm, valk. ja roosa (5-6)
- Kurjenpolvet - Geranium
- Suikeroalpi – Lysimachia nummularia 5cm, kelt. (6-8)
- Maksaruohot - Sedum
- Varjoyrtti – Pachysandra terminalis 20-30cm, kellanvihr. (5)
- Patjarikko – Saxifraga Arendsii 10/15cm, valk. ja pun.sävyt (6)
- Pikkutalvio – Vinca minor 5-20cm, valk. ja sin. (5-6)
- Rönsyansikka – Waldsteinia ternata 10-20cm, kelt. (5-6)
Pikkutalvio
Varjon perennat
- Kevätkaihonkukka- Omphalodes verna 10-15cm, sin. (5-6)
- Kuunliljat - Hosta
- Taponlehti – Asarum europaeum 10-15cm
- Pikkutalvio – Vinca minor 5-20cm, sin. ja valk. (5-6)
- Jättipoimulehti – Alchemilla mollis 30-50cm, vihr.kelt. (7-8)
- Rönsyansikka – Waldsteinia ternata 10-20cm, kelt. (5-6)
- Rönsytiarella – Tiarella cordifolia 20-30cm, kellanvalk. (5-6)
- Saniaiset/Hiirenporras – Athyrium filix-femina 80-100cm
- Saniaiset/Kotkansiipi – Matteuccia struthiopteris 100-150cm
- Suikeroalpi – Lysimachia nummularia 5cm, kelt. (6-8)
- Tuoksukurjenpolvi
– Geranium macrorrhizum 30-40cm, valk./pun. (6-8)
- Töyhtöangervo – Aruncus dioicus 100-150cm, kermanvalk. (6-7)
- Pikkutöyhtöangervo – Aruncus aethusifolius 20-30cm, kerm.valk. (7-8)
- Sormivaleangervo - Rodgersia aesculifolia 70/120cm, valk.(7-8)
- Tarhavarjohiippa – Epimedium rubrum 20-30cm, ruusunpun. (5-6)
- Posliinirikko – Saxifraga x urbium 10/30cm, punertava (6)
- Varjoyrtti – Pachysandra terminalis 20-30cm (5)
- Herttavuorenkilpi – Bergenia cordifolia 30-40cm, roosa (5-6)
- Tuoksumatara – Galium odoratum 20cm, valk. (6)
Suikeroalpi